Adalet Adına Kritik Kararlar Alan Hakim ve Savcıların Koruma Durumu Değişti
İçişleri Bakanlığı, adalet adına tehditlere karşı cesurca kararlar alan hakim ve savcıların korunmasına yönelik önemli bir düzenleme yaptı. Artık koruma kararları olan hakim ve savcıların koruma sayıları azaldı ve birçoğunun koruması tamamen kaldırıldı. Bu karar, güvenlik endişelerine yeni bir boyut kazandırdı.
PKK, DHKP-C, KCK, DEAŞ gibi örgütlerle ilgili soruşturmaları yürüten hakim ve savcıların güvenlik sorunları tekrar gündeme geldi. İçişleri Bakanlığı, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında koruma tahsis edilen hakim ve savcılar için “Koruma Hizmetleri Yönetmeliği”nde değişiklik yaptı.
Bu değişiklikle birlikte Cumhuriyet Başsavcıları, Başsavcı Vekilleri, Kaçakçılık ve Organize Suçlar bürosunda görevli Cumhuriyet Savcıları gibi kritik görevlerde bulunan birçok hakim ve savcının koruma sayıları düşürüldü ve çoğunun koruması tamamen kaldırıldı.
‘ÇAĞRILI KORUMA’ SİSTEMİ DEVREDE
Valiliklere gönderilen karar doğrultusunda hakim ve savcılar da bilgilendirildi. Artık suç ve suçlularla mücadelede ön saflarda yer alan hakim ve savcılar, ‘çağrılı koruma’ sistemine dahil edildi. Özellikle terörle mücadele konusunda görev yapan yargı mensupları, bir tehdit algıladıklarında korumaları olmadığı için çağrı merkezini arayarak koruma talep edecek ve olay yeri koruma ekibi gelene kadar kendi güvenliklerini sağlamak zorunda kalacaklar.
Can Güvenliği Endişeleri
Acil durumlarda 155’i aramaları önerilen hakim ve savcıların, adaleti sağlamak adına alacakları kararlarda güvenliklerinin olmaması, güvenlik konularında ciddi tartışmalara neden oldu.
Şehit Savcılar Unutulmadı
Korumanın azaltılması ve kaldırılmasıyla beraber terör örgütlerinin saldırıları sonucu hayatını kaybeden M. Selim Kiraz, Murat Uzun ve Metin Şanal gibi Cumhuriyet savcılarının isimleri tekrar gündeme geldi.